W dniu 16 listopada 2023 roku odbył się szkolny etap konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert" zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny Akademii Łomżyńskiej. Konkurs adresowany jest do uczniów klas ponadpodstawowych z trzech województw: mazowieckiego, podlaskiego oraz warmińsko-mazurskiego.
Celem konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a szczególnie jej zanieczyszczeń oraz stosowania dodatków do żywności i znakowania produktów żywnościowych.
Uczniowie odpowiadali na 30 pytań testowych on-line na platformie konkursowej. Merytoryczną opiekę nad konkursem sprawują nauczyciele akademiccy kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.
Łącznie w konkursie wzięło udział prawie 250 uczniów . Do eliminacji finałowych zakwalifikowało się około 90 uczniów, którzy uzyskali minimum 60% prawidłowych odpowiedzi. Z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 wzięło udział 13 uczniów z klas I-V. Do dalszego etapu zakwalifikowali się:
1. Urszula Ropiak Kl. IV P
2. Aleksander Krukowski IM
3. Patryk Kuciejczyk IVE
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom odwagi i zaangażowania w przygotowanie się do konkursu, a finalistom dalszych sukcesów. Na finalistów czekają atrakcyjne nagrody. II etap konkursu odbędzie się 7 grudnia 2023 r. w Łomży.
Tekst: Bożena-Gruszka-Leszczyńska