W dniu 7 Grudnia 2023 roku odbył się II etap finałowy Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert" w Akademii Łomżyńskiej w Łomży. Do tego etapu zostały zakwalifikowane osoby, które uzyskały min. 60 % z wszystkich możliwych do uzyskania punktów. Z 250 uczniów z trzech województw : warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i mazowieckiego do II etapu przeszło tylko 90 uczniów.
Z naszej szkoły zakwalifikowały się następujące osoby: Urszula Ropiak, Patryk Kuciejczyk i Aleksander Krukowski, którzy otrzymali dyplom finalisty, osiągając bardzo dobre wyniki.
Na najwyższym podium stanęli: I miejsce i III miejsce uczennice z III Liceum Ogólnokształcącego z Białegostoku, II miejsce uczeń z Zespołu Szkół Zawodowych w Wysokim Mazowieckim.
Uczniowie rozwiązywali test składających się z 40 pytań w salach komputerowych. Pytania dotyczyły bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów, systemów kontroli jakości żywności.
Młodzież miała też okazję zwiedzić bazę dydaktyczną Uczelni oraz wysłuchać wykładu dr inż. Bartosza Kruszewskiego "Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania odpadów z przemysłu spożywczego".
Serdecznie gratulujemy wyników i odwagi do podejmowania trudnych zadań.
Życzymy dalszych sukcesów w nauce.
Tekst: Bożena Gruszka-Leszczyńska